Het fijne van de gitaar is dat je er alle soorten muziek mee kan maken: klassiek, pop, rock, blues, country, jazz enz. Je kunt de gitaar in je eentje bespelen en een compleet muziekstuk ten gehore brengen of combineren met andere instrumenten of zang en hij is nog makkelijk mee te nemen ook!
Een akoestische gitaar is heel geschikt voor de combinatie met zang. Je hebt niets anders nodig want de gitaar heeft een klankkast die zorgt voor het volume.
Voorbeelden zijn de spaanse gitaar en de flattop ofwel staalsnarige gitaar. De spaanse gitaar heeft nylon snaren, die klinken wat softer tegenover de stalen snaren die helder en wat feller klinken.
Staalsnarig 'westerngitaar'
Naast de akoestische gitaar is er natuurlijk de elektrische gitaar die voor het podium is gemaakt. Toen in de luidruchtige kroegen in Amerika vóór de tweede wereldoorlog bleek dat gitaren niet boven de andere instrumenten en het geluid van het publiek uitkwamen zijn technici gitaren elektrisch gaan maken. Door magneetjes onder de snaren te bevestigen kon de trilling van de snaren worden opgepikt en als elektrisch signaal via een snoer naar een versterker geleid worden. Die kan dan zo hard als men wil.
Elektrische gitaar
Veel elektrische gitaren zijn massief. Het voordeel daarvan is dat ze niet rondzingen ofwel feedbacken bij hoger volume. Feedback is een hoog piepend geluiden ontstaat als het geluid uit de speaker de snaren zelf weer aan het trillen maakt wat weer versterkt wordt en zo dit vervelende geluid veroorzaakt. Er zijn al heel lang gitaren op de markt die 'half' massief zijn, dus dus maar kleine holtes hebben in combinatie met een balk in het midden. De gitaar klink dan warmer en is nauwelijks feedback gevoelig.
Gibson ES335 met holtes en massieve middenbalk